Vanaf het moment dat je elkaar het jawoord geeft, dat het huwelijk officieel is aangegaan, zijn alle bezittingen gemeenschappelijk. Dit noemen we ‘gehuwd in gemeenschap van goederen’. Vanaf 1 januari 2018 is dat niet meer automatisch zo. Dan blijft privébezit ook na het huwelijk privébezit.
De nieuwe standaard wordt de ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Dat betekent dat wat je samen tijdens het huwelijk opbouwt, gemeenschappelijk is. De rest blijft privé. Alles wat je hebt voordat je ja zegt tegen de liefde van je leven, blijft jouw bezit. Dat geldt voor bezittingen zoals een huis, een auto, je spaargeld, maar ook voor schulden die je hebt. Dus je draait niet op voor de schulden van je kersverse echtgenoot. Aan de andere kant profiteer je ook niet mee van een flink bedrag op zijn of haar spaarbankboekje. Maar alles wat je samen opbouwt tijdens het huwelijk is van jullie samen. Daarop zijn uitzonderingen: schenkingen en erfenissen die je tijdens je huwelijk krijgt, blijven privé.
Het is verstandig om aan het begin van je huwelijk de balans op te maken. Ook daarna moet je jaarlijks bijhouden wat er met je gezamenlijk vermogen gebeurt. Als je verliefd bent, denk je natuurlijk niet aan een echtscheiding, maar je zou de eerste niet zijn. In dat geval is het belangrijk dat je weet wat van jou is en wat niet. Overigens blijft de wederzijdse financiële zorgplicht onveranderd. Dat betekent dat je na een scheiding tot maximaal twaalf jaar lang deelt in elkaars welstand.