Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Versoepeling fiscale regels

Voor mensen met een spaar-, bankspaar-, of beleggingshypotheek veranderen de fiscale regels. Vanaf 1 april dit jaar kunnen zij onder bepaalde voorwaarden hun opgebouwde saldo belastingvrij laten uitkeren. Dan vervalt de zogeheten tijdsklem.

 

Hypotheekvormen in combinatie met een spaarrekening, belegging of kapitaalverzekering waren tot 2013 populair vanwege het fiscale voordeel. Zo is bij zo’n hypotheek gedurende de looptijd aflossen niet aan de orde. Daardoor kan je optimaal gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Bovendien is de uitkering, het opgebouwd vermogen, bij het aflossen van de hypotheek grotendeels belastingvrij. Voorwaarde is wel dat iemand minimaal 15 of 20 jaar aaneengesloten premie moet hebben betaald.

 

Vanaf 1 april vervalt deze tijdsklem. Op elk moment mag je stoppen met het betalen van de premie. Ook als je de 15 of 20 jaar niet volmaakt. Het belastingvoordeel blijft en extra inkomstenbelasting betalen hoeft niet. Natuurlijk is ook hier weer een voorwaarde aan verbonden: het opgebouwde saldo mag je alleen gebruiken voor het aflossen van de hypotheek.

 

Voordat iedereen meteen naar de hypotheekverstrekker rent, let op:

– Bij een spaarhypotheek vallen de kosten vaak aan het begin van de looptijd en begint de opbouw van de hypotheek pas later. Neem je het spaarpotje op, dan loop je mogelijk waardeopbouw mis.

– De hypotheek moet worden omgezet naar een andere vorm. Die kan minder gunstig uitpakken. Is dat een aflossingsvrije hypotheek, dan loop je kans dat je een restschuld overhoudt. Kies je een annuiteitenhypotheek, dan sta je misschien voor hogere maandlasten.

– Bij een andere hypotheekvorm moet je misschien een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Ben je inmiddels een stuk ouder of heb je gebreken, dan kan de premie hoger uitvallen.

– Soms moet je rekening houden met een vergoeding aan de bank als je meer dan 10% van de oorspronkelijke hoofdsom wilt aflossen. Ook iets om rekening mee te houden.

 

Spaar-, bankspaar- en beleggingshypotheken zijn ingewikkelde financiële producten. Het is vaak moeilijk te overzien wat de voor- en nadelen zijn van het afkopen van de polis of het beëindigen van de rekening. Een adviseur van EstatePlan rekent graag uit wat de gevolgen zijn van het laten uitkeren van het saldo.