Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Benut de overwaarde van je huis

Door de stijgende prijzen op de woningmarkt zijn de meeste woningen vaak veel meer waard dan de resterende hypotheek. Deze overwaarde komt normaal gesproken pas vrij als je je woning verkoopt en je de hypotheek aflost. Zo ontstaat extra vermogen. Dit bedrag kun je ook nu opnemen en slim gebruiken. Hoe je dat doet? Lees hier onze tips.

1. Een nieuw huis kopen

Stel je wilt groter of juist kleiner gaan wonen en je ziet je ideale huis te koop staan. Met de huidige lage rentes is dit het perfecte moment om je droom te verwezenlijken. De overwaarde op je huidige woning komt daarbij goed van pas. Die kun je namelijk gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning waardoor het hypotheekbedrag lager wordt. Je kan er ook voor kiezen een duurder huis te kopen. Let op dat je tegenwoordig flink moet overbieden, soms zelfs 10% van de vraagprijs. Deze overbieding is vaak niet mee te financieren, maar het is wel mogelijk de overwaarde hiervoor te gebruiken. Gunstig, want de kans dat je de woning kunt kopen is daardoor groter.

 

2. Hypotheekrente verlagen

Heb je genoeg overwaarde? Dan kun je misschien de hypotheekrente laten aanpassen naar een lagere tariefgroep (ook wel risicoklasse genoemd). Hiermee verlaag je de maandlasten. Maar let op: het wijzigen van je hypotheekrente is niet kosteloos, vaak moet je huis opnieuw getaxeerd worden en de bank vraagt (soms) administratiekosten. Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden.

 

3. Verhuizen naar een huurwoning

Als je droomhuis een huurwoning is, dan kun je met je overwaarde doen wat je maar wilt. Je hypotheek los je bij verkoop boetevrij af en je hebt ineens een zak met geld. Houd er wel rekening mee dat je nu vermogen hebt. Het kan zijn dat je dan belasting moet gaan betalen over dit extra vermogen.

 

4. Aanvulling op je pensioen

Ga je binnenkort met pensioen en wil je wat meer geld hebben om te besteden? Dan kun je de overwaarde op je huis ook gebruiken als aanvulling op je pensioen. Vraag onze adviseur naar de verschillende mogelijkheden.

 

5. Duurzaam verbouwen = dubbel benutten

Een dubbele benutting van overwaarde bereik je als je je huis verduurzaamt. Vanaf energielabel B kun je al in aanmerking komen voor een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. Zo profiteer je maandelijks van lagere lasten. En alsof dat nog niet genoeg is, bespaar je ook nog eens op je energieverbruik en geniet je van een hoger wooncomfort.

 

Denk jij overwaarde op je huis te hebben? En wil je dit geld gebruiken? Vraag onze adviseurs Alex en Patricia naar de mogelijkheden.