Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Verhuizen vanwege de lage rente ja of nee?

Huizen gaan weer als vanouds als zoete broodjes over de toonbank. Volgens het CBS en het Kadaster wisselden vorig jaar meer woningen van eigenaar dan in 2006 toen de huizenverkoop op recordhoogte was. De lage rente helpt zeker mee aan de toename van het aantal transacties. Maar is het wel slim om nu je huis te verkopen om te profiteren van de lage rentestand en een andere woning aan te schaffen?

 

“Rationeel gezien misschien wel”, zegt Alex de Bakker van EstatePlan. “Maar als je naar je zin woont, waarom zou je dan verhuizen? Tenzij je al plannen had om te vertrekken of als je op leeftijd bent en naar een levensloopbestendige woning wilt verhuizen.”

Het voordeel van een nieuwe woning is dat je een nieuwe hypotheek kan afsluiten. Je betaalt maandelijks een lagere rente dan voorheen, er blijft meer geld over in de portemonnee. De bestaande, duurdere hypotheek stopt bij de verkoop van je huidige woning. Met het geld dat je dan ‘krijgt’, los je de hypotheek als het ware af. Een nieuw huis koop je met een nieuwe hypotheek en met een nieuw -lager- rentepercentage.

Dit is alleen gunstig als je op dit moment een hypotheek hebt met een hoger rentepercentage dan de huidige rente. Als je huis niet onder water staat, dus als de verkoop van je huis ongeveer gelijk is aan de hypotheek. Of als je graag wilt verhuizen.

 

Nadelen

Toch kleven er ook nadelen aan het verkopen van je woning. Als je niet gaat huren moet je een nieuwe woning kopen. Nu de huizenprijzen weer behoorlijk in de lift zitten, verhuis je misschien naar een duurdere woning. Bovendien gaat de aankoop van een huis gepaard met kosten voor de makelaar, voor de notaris, taxatiekosten, verhuiskosten, een eventuele verbouwing. Verder telt de belastingaftrek voor rente ook mee want een lagere rente betekent ook minder belastingaftrek.

 

Boete

En blijven zitten waar je zit en overstappen naar een lagere hypotheekrente? Dat heeft alleen zin als de boete niet te hoog is. Hoe hoog die is, hangt af van de hypotheekvorm en hoe lang de hypotheek nog loopt. Soms bedraagt zo’n boete een paar duizend euro’s, maar die kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

“Kortom, verhuizen of niet. Soms is het een dilemma”, zegt Alex de Bakker. “Wil je uit laten rekenen wat verhuizen je kost of dat het oversluiten van een hypotheek de moeite waard is, dan kun je uiteraard altijd bij ons terecht voor een advies.”