Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Je eerste huis kopen; waar moet je op letten?

Een huis kopen is spannend. Ga je voor nieuwbouw of voor bestaande bouw? Wat mag je maximaal lenen?  En wat moet je zoal regelen als je eenmaal je droomhuis hebt gevonden? Misschien wordt je wel echt verliefd op een huis en wil je hoger bieden dan de vraagprijs. Maar hoeveel dan?  En wat zijn de stappen nadat het bod op je eerste koophuis is geaccepteerd? Let op: liefde maakt blind.  zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond blijft en helpt je erdoor heen!  Waar moet je op letten als je gaat overbieden?

In 2017 werd er ongeveer een kwart van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Vooral in grote steden komt het vaak voor dat kopers overbieden. Het biedingsproces bij het kopen van een woning is al een heel spannend proces, dus het is zaak om je hoofd koel te houden. Zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten hoeveel je kan lenen en ga na of er sprake kan zijn van een starterslening.

 

Wat kan je maximaal lenen?

Wij  bepalen hoeveel je maximaal kan lenen. Is er meer hypotheek nodig dan de bank wil verstrekken? Geen probleem, een starterslening is een uitstekende oplossing. De starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koophuis. Het kan dus het verschil overbruggen tussen de prijs van je woning en je maximale hypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten is verantwoordelijk voor deze startersleningen.

 

Wat zijn de voorwaarden voor een starterslening:

Let erop dat niet alle gemeenten de starterslening aanbieden. Daarnaast zijn er voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen om voor een starterslening in aanmerking te komen. Ook deze voorwaarden verschillen weer per gemeente. Zo bepaalt een gemeente de maximale hoofdsom van de starterslening. Informeer bij jouw gemeente of ze de lening aanbieden en wat de voorwaarden zijn. Houd in ieder geval rekening met het volgende:

De maximale starterslening ligt rond de 20 procent van de verwervingskosten van de woning. Dit betekent dus dat ook de kosten van de overdracht (notaris, overdrachtsbelasting, kosten voor het afsluiten van een hypotheek) gefinancierd worden. Het maximale bedrag ligt rond de 30.000 euro. Dit kan per gemeente verschillen.

 

Wat zijn de kenmerken van een starterslening?

heeft een aantal belangrijke kenmerken samengevoegd om te onthouden wat er bij een starterslening komt kijken.

  • Je hebt nog nooit eerder een eigen woning gekocht en je gaat zelf in de woning wonen.
  • De rente van de ‘gewone’ hypotheek moet minimaal 10 jaar vast staan.
  • De starterslening is een tweede hypotheek, dus je betaalt dubbele notariskosten.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is verplicht over beide leningen.
  • Je betaalt eenmalig borgtochtprovisie omdat je een hypotheek met NHG afsluit.
  • De afsluitkosten voor de starterslening bedragen 750 euro, ongeacht de hoogte van de lening.
  • SVN houdt de afsluitkosten en de borgtochtprovisie in.
  • De rente voor de starterslening staat de eerste 15 jaar vast.
  • Bij nieuwbouwwordt de starterslening gestort in een bouwdepot en wordt als eerste aangesproken voor de betaaltermijnen.
  • De looptijd is  maximaal 30 jaar.

 

Hertoetsing van de starterslening

Wanneer je een starterslening hebt, dan vinden er vier hertoetsmomenten plaats: na 3, 6, 10 en 15 jaar. Er wordt dan gecontroleerd of je nog steeds in aanmerking komt. Blijkt hieruit dat je niet langer recht hebt op deze speciale lening, dan moet je gaan aflossen. De uitkomst van de hertoetsing kan dus financiële gevolgen hebben. Onze EstatePlan-adviseur begeleidt je bij de aanvraag en kan je helpen bij de hertoetsing van de starterslening.

 

Meer informatie?

Informeer bij EstatePlan of jouw gemeente de starterslening heeft opengesteld. Onze hypotheekadviseurs zijn op de hoogte van de voorwaarden van de starterslening en weten dus of je ervoor in aanmerking komt. Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze adviseurs.