In 2013 zette de daling van de hypotheekrente fors door. Een van de belangrijkste oorzaken is dat geldverstrekkers nu iets lagere rentetarieven hanteren bij het aangaan van een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm lopen banken veel minder risico. Daarnaast mogen de aankoopkosten van een woning nog maar voor een deel met de hypotheek worden meegefinancierd. Ook dat betekent minder risico voor de bank.
Historisch lage rente
Ook in 2014 komt de daling van de hypotheekrente nog niet tot stilstand, volgens Alex de Bakker van EstatePlan. De financieel adviseur gaat uit van een hypotheekrente van 3,45% voor 10 jaar vast en 4% voor 20 jaar vast. “Historisch laag”, zegt Alex de Bakker. “Dus aantrekkelijk voor huizenkopers. In combinatie met de gedaalde prijzen op de woningmarkt zorgt de lage rente ervoor dat kopen op dit moment vaak voordeliger is dan huren. Het is dan ook een prima instapmoment.”
Startersregeling
Een andere stimulans om juist nu een huis te kopen is de Startersregeling. Hierbij verstrekt de gemeente een renteloze lening aan starters op de woningmarkt, voor de aanschaf van hun eerste droomhuis.
Voorspelling
De hypotheekrente is structureel laag en dat zal de komende jaren ook zo blijven verwacht Alex de Bakker. “Europa is gebaat bij een lage rente en banken lenen ook goedkoper geld uit omdat ze minder risico lopen doordat veel cliënten hun hypotheek tegenwoordig annuïtair aflossen. Tel daarbij op de lage inflatie, en op sommige onderdelen zelfs deflatie, die ervoor zorgt dat de rente niet stijgt.”
Een andere factor die meespeelt in de lage rentestand is de vergrijzing in heel Europa zegt de financieel adviseur. “Als je kijkt naar Japan, dat al twintig jaar met vergrijzing kampt, zie je dat de rente daar gedurende een langere periode ook extreem laag is. Want ouderen hebben minder te besteden, dus is er minder vraag naar geld, dat drukt de rentestand. Daarom voorspel ik voor een langere periode stabiele huizenprijzen en een blijvende lage hypotheekrente.”
Doordat de rente op spaartegoed laag is, lossen veel huizenbezitters extra af op hun hypotheek. Dat zorgt weer voor minder koopkracht en ook dat drukt de rentetarieven.
Zie onderstaande grafiek.