Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Profiteren

Nu betalen om te besparen

 

De hypotheekrente is historisch laag. Zo’n lage rente is gunstig als je nu een huis koopt. Maar ook als je al een hypotheek hebt, kun je ervan profiteren. Nu je hypotheek oversluiten kan je maandlasten aardig verminderen.

Stel je hebt in 2008 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten en de rente voor 10 jaar vastgezet voor 5,5%. Op dit moment is de rente rond 2,25%, de helft dus. Je kunt een nieuwe hypotheek afsluiten tegen deze lage rente. Dan los je de bestaande hypotheek in één keer af. Dit heet oversluiten. Dit kan soms wel tientallen tot honderden euro’s per maand opleveren.

Addertje onder het gras

Of oversluiten van je hypotheek interessant is, hangt af van de huidige hypotheek en de resterende looptijd. Maar er zit nog een addertje onder het gras: de boeterente. Je hebt immers met de bank afgesproken dat je een bepaalde periode, zeg tien jaar, een vaste rente betaalt. Met oversluiten maak je nieuwe afspraken. De bank loopt daardoor inkomsten mis van de eerder gemaakte afspraak.

 

Hypotheekverstrekkers berekenen op verschillende manieren die boete. De boeterente is het gunstigst wanneer je je hypotheek oversluit bij je eigen hypotheekverstrekker. Hoe dat bij jouw hypotheek zit, staat in de voorwaarden. Onze financieel adviseurs kunnen meekijken en alles exact berekenen. Ook adviseren ze over de andere bijkomende kosten en over belastingaftrek.