Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Lage en stabiele hypotheekrente

De hypotheekrente staat ongekend laag. Huizenkopers wrijven in hun handen. In veel gevallen sluiten ze een hypotheek af die een paar jaar vaststaat. De hamvraag is: blijft dat zo? Alex de Bakker van EstatePlan denkt van wel. Hij heeft geen tarotkaarten nodig om de rentetoekomst te voorspellen. “Ik denk dat we een lange periode ingaan met een lage en stabiele hypotheekrente”, zegt hij als hij uit zijn jarenlange werkervaring put.

Een reden voor de lage rente van dit moment is de rente die de Nederlandse overheid betaalt bij het lenen van geld. Deze staatsrente kelderde de afgelopen jaren naar 0,197 procent, het laagste punt sinds 1540. (Zie artikel http://www.estateplan.nl/laagste-rentestand-sinds-karel-v-in-1540).

Verder heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een aandeel in de lage rente. De ECB heeft het gezond houden van Europa als doel. Op dit moment stelt de ECB honderden miljarden euro’s beschikbaar aan banken en overheden, die hiermee tegen een paar luttele procenten rente hun kas gevuld houden.

Een andere factor die meespeelt in de lage rentestand is de vergrijzing. “Kijk maar in Japan”, zegt Alex. “Daar staat de rente al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw op een laag peil. Net als bij ons kampen ze daar met vergrijzing. Ouderen besteden minder, die hebben al een auto, een koelkast en een bankstel. Daardoor is er minder vraag naar geld. Dat drukt de rentestand. Ik zie dat in Nederland ook gebeuren.”