Koop je een nieuwbouwwoning dan ben je zeker van een goed geïsoleerd huis met een energiezuinige installatie en modern sanitair. Je kunt het huis en de tuin helemaal naar je eigen smaak inrichten.
Soms is het mogelijk om een huis ‘kaal’ te laten opleveren. Dan zijn alleen de muren en de kozijnen aanwezig. De rest moet je zelf naar je eigen voorkeur (laten) afbouwen. Dit heet casco. Een enkele keer gaat dat zover dat er zelfs geen tussenmuren zijn opgetrokken. Je kan dan naar eigen inzicht bepalen hoeveel kamers je wilt en van welke grootte. Wil je werkelijk alle vrijheid, dan koop je alleen een kavel grond, dan kun je een huis laten bouwen geheel volgens je eigen smaak.
Energiezuinig kopen loont:
Heeft je koopwoning een energielabel A, dan kan je tot 9.000 euro extra lenen bovenop het maximale hypotheekbedrag. Hoeveel extra je precies kunt lenen, hangt af van je persoonlijke situatie. Daar bovenop geven wij 0,2% korting op de hypotheekrente als je de eerste koper bent van een nieuwbouwhuis. Want een energiezuinig huis geeft niet alleen jou meer wooncomfort, het draagt ook bij aan een beter milieu voor ons allemaal.
Denk ook aan de extra kosten!
Je krijgt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning te maken met allerlei extra kosten. De aanleg van de tuin, een speels behangetje voor de kinderkamer, een mooie vloer in de woonkamer, enzovoorts. Bij de aankoop van nieuwbouwwoningen bedragen zulke bijkomende kosten gemiddeld 9 procent van de koopprijs van je nieuwe woning. Onderstaand vind je een aantal extra kosten bij de aankoop van nieuwbouw opgesomd.
Kosten van de aankoop zelf:
Je woont er nog niet maar je moet al wel bouwrente betalen. Dat kan tijdelijk dubbele woonlasten geven als je een hypotheek hebt op het huis waar je nu woont. De bouwrente kan je van de belasting aftrekken, maar pas na ondertekening van de koop-aannemingsovereenkomst.
LET OP: als de bouwrente in de koopprijs is verwerkt, wordt deze niet als rente gezien en is dan niet fiscaal aftrekbaar.
Kosten voor een bankgarantie: dit is een garantie van de bank dat de borgsom die de koper aan de verkoper moet betalen, indien nodig, wordt voldaan.
Kosten aan de nieuwbouwwoning
- Meerwerk, verbeterkosten.
- Onafhankelijke opleveringskeuring.
- Misschien een erfpachtcanon.
- Schilderen en/of behangen.
- Tuinaanleg, erfafscheiding, bestrating.
- Aansluiten energie, telefoon, internet.
- Inrichting
- Moet je verhuizen voor je werk, dan kun je een belastingvrije vergoeding van je werkgever krijgen.
Oplevering van je nieuwbouwwoning:
Je bent eigenaar van je nieuwbouwwoning of van het stuk grond waarop je nieuwbouwwoning komt te staan, zodra je de transportakte en de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend. Voor die tijd ben je dus officieel geen eigenaar.
Bij een nieuwbouwwoning vindt de sleuteloverdracht op een ander moment plaats dan bij bestaande bouw. Vaak heb je al in een veel eerder stadium bij de notaris getekend voor een stuk grond of voor een gedeeltelijk afgebouwd huis, zonder dat je het eindresultaat hebt kunnen beoordelen. Daarom heb je het recht om vóór de oplevering te kijken of alles in perfecte staat en conform afspraak wordt opgeleverd. Helaas is dat vaak niet het geval. Laat daarom altijd een opleveringskeuring uitvoeren door een onafhankelijke partij
Meer informatie?
Informeer bij EstatePlan naar het kopen van een nieuwbouwwoning. Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze adviseurs.