Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Duitse hypotheek

Vanaf 12 juli is het mogelijk een Duitse hypotheek af te sluiten in Nederland. De rente van deze hypotheek is 1,5 % lager dan die van een Nederlandse hypotheek. Dat biedt kansen, maar alleen als je aan strenge eisen voldoet. Alle feiten op een rij.

De goedkoopste hypotheek in ons land rekent momenteel 3,95% rente. Voor een Duitse hypotheek is de hypotheekrente nu slechts 2,6%. Dat is laag. De Duitsers leggen dan ook een flink eisenpakket neer waaraan hun klanten moeten voldoen. Ze willen immers geen risico lopen.

De eisen die ze stellen zijn:

– Je mag maximaal 70% van de waarde van de woning lenen tegen 2,6 % hypotheekrente. Wil je meer lenen, tot maximaal 80% van de waarde, dan betaal je over het  over het hele bedrag 2,8% hypotheekrente.

– Je moet je hypotheek annuïtair aflossen. Maar let op: de hypotheek moet voor je pensioendatum geheel zijn afgelost. Dus sluit je op je 50ste een hypotheek af, en ga je met je 67ste met pensioen, dan heb je maar 17 jaar om af te lossen.

– Je moet een vaste baan hebben, een intentieverklaring voldoet niet. Ondernemers komen niet in aanmerking. Bovendien moet je voldoende eigen geld hebben voor de financiering van dat deel van het huis waar je geen hypotheek op krijgt. Dus de 30 of 20 % van de waarde, plus de kosten voor notaris, makelaar en overdrachtsbelasting.

– Voorlopig is er alleen een hypotheek waarbij de rente 10 jaar vaststaat.

– De hypotheek is alleen via een select aantal adviseurs verkrijgbaar. Na drie maanden mogen meer adviseurs deze hypotheek afsluiten.

Alternatief

Kom je niet (of nog niet) voor een Duitse hypotheek in aanmerking, dan zijn er gelukkig voldoende andere interessante mogelijkheden.

Zoals:

– kiezen voor de voordeligste Nederlandse hypotheekaanbieder

– kiezen voor een kortere rentevaste termijn of voor een variabele rente, bijvoorbeeld als je je hypotheek deels hebt afgelost

– tussentijds extra aflossen om zo toch in aanmerking te kunnen komen voor een Duitse hypotheek

Concurrentie

Aan de Duitse hypotheek hebben de gebruikelijke hypotheekverstrekkers een flinke concurrent. Het zal niet lang duren voordat Nederlandse banken op de lage rente zullen reageren. Aegon heeft zijn rente al laten zakken en naar verwachting zullen andere hypotheekverstrekkers volgen.

 

Meer weten? Vraag vrijblijvend een gesprek aan.