Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Hoogleraar roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Een vooraanstaande hoogleraar financiële geografie, Ewald Engelen heeft in zijn column in parool.nl de lezers opgeroepen tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Hij vindt dat de recessie waarin we thans verkeren niet van buiten komt maar dat deze van eigen makelij is.

Hij zegt: “Deze wordt veroorzaakt door politici die hardnekkig vasthouden aan een middeleeuws medicijn – aderlaten totdat de patiënt het begeeft – dat ons de depressie van de jaren dertig en de Europese burgeroorlog van de jaren veertig heeft opgeleverd. Hoe lang pikken wij deze incompetentie nog? Wordt het geen tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid? De Europese Commissie geeft een somber beeld over Nederland. Het bijbehorende rapport, getiteld “Langzaam uit de put kruipen” leest als een loepzuivere aanklacht tegen de eerst 16, toen 30 en nu 46 miljard euro aan extra bezuinigingen die door Rutte I en Rutte II aan ons worden opgelegd. Het grootste probleem is namelijk de afnemende consumptie. Deze veroorzaakt 1,2% krimp dit jaar, 0,8% in 2013 om pas weer te groeien in 2014. Onze consumptie is anno 2012 gezakt naar het niveau van 2006. Oorzaak? Stijgende werkloosheid, loonmatiging maar vooral lastenverzwaringen, dan is die nivellerende zorgpremie nog niet eens meegenomen”.

Ondanks bezuinigingen loopt staatsschuld op

Verder wijst Ewald Engelen erop dat ondanks de lastenverzwaringen ter grootte van 15% van de begroting, de staatsschuld alleen maar groeit. 68,8% dit jaar en 70,3% in 2014. Het oplopen van de staatsschuld wordt ook nog een explosief opgejaagd door de steunprogramma’s voor Griekenland, Portugal en Ierland alsmede de miljarden euro’s die gestort moeten worden in het EFSF en ESM.

Resumerend kan gezegd worden: “We kruipen niet langzaam uit de put, maar storten er juist met veel geraas in”!

Wat betreft zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid beëindigt Ewald Engelen zijn betoog met de suggestie: “Mag ik 1 april suggereren? Dan verwacht de fiscus uw aangifte. U weet wat u te doen staat……..”