Estateplan

Bel (0118) 640 915

Blog

Aflossingsvrij is een Tijdbom

Tot een paar jaar geleden was de aflossingsvrije hypotheek enorm populair. Deze hypotheekvorm zorgde namelijk voor maximale aftrek en dus lage maandlasten. Maar wat als de looptijd van 30 jaar binnenkort afloopt en de bank het geld terug wil? Er is immers nog niets afgelost.

Voorkomen is beter

 

Vanaf de jaren ’90 in de vorige eeuw sluiten veel banken aflossingsvrije hypotheken af. Een voordelige hypotheekvorm vanwege lage maandelijkse lasten. Dat komt veel mensen goed uit. Toch loont het de moeite stil te staan bij wat er gebeurt aan het eind van de rit en de bank zijn geld terug wil.

 

Aan alle hypotheken komt een eind. Ook aan een aflossingsvrije hypotheek. Na de looptijd van 30 jaar wil de bank zijn geld terug. Maar hoe ga je dat doen? Bij een aflossingsvrije hypotheek, de naam zegt het al, los je namelijk niets af. Je bouwt geen kapitaal op om je huis na de looptijd af te betalen. Al die jaren betaal je alleen hypotheekrente. Dit houdt in dat je blijft zitten met een restschuld.

 

Over de brug komen

Het loont de moeite om tijdig je hypotheekakte tevoorschijn te halen en te kijken hoe het met jouw hypotheekschuld zit. Is er een of ander spaarvorm aan verbonden? En wat heeft dat sparen tot nu toe opgebracht? De meeste banken sturen pas een paar maanden voordat de looptijd van de hypotheek afloopt een brief met het verzoek de lening terug te betalen. Je zult dus over de brug moeten komen. Maar voortzetten van de hypotheek is juridisch gezien niet mogelijk. Wat nu? Formeel gezien moet de hypotheek volledig worden afgelost. Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden.

 

Oplossingen

Aan de hand van je huidige situatie beoordeelt de bank of een nieuwe aflossingsvrije hypotheek mogelijk is. Je inkomen, de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis tellen daarin mee. Lukt het om weer een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, dan profiteer je niet meer van hypotheekrenteaftrek. Die geldt namelijk maar voor 30 jaar.

Een ander idee is om een op een andere hypotheekvorm over te stappen. Een annuïteiten of lineaire hypotheek waarmee je de schuld wel kunt inlossen.

 

Advies

Als dat allemaal misloopt, kun je ook je huis verkopen. Maar voordat je een bord in je voortuin zet loop even bij ons langs. Onze financieel adviseurs denken graag met je mee.